Dil ve konuşma güçlüğü; konuşmanın akışında, ritminde, tizliğinde, vurgularında, ses birimlerinin çıkarılışında, eklemlenişinde, artikülasyonunda ve anlamında bozukluk bulunması; sözel iletişimde farklı seviye ve biçimlerde ortaya çıkan aksaklıklar ve düzensizlikler nedeniyle dili kullanma, konuşmayı edinme ve iletişimdeki güçlüklerin, bireyin eğitim performansı ve sosyal uyumunu olumsuz yönde etkilemesi durumudur.
Dil ve Konuşma Güçlüğü Türleri
Motor konuşma bozuklukları
Nörolojik sebeplerden dolayı kaynaklanan konuşma eylemi esnasında bazı kas gruplarının güçsüz ya da hasarlı olması, koordinasyon bozukluğu ile birlikte kendini göstermekte ve bireylerin konuşmalarını da doğrudan etkilemektedir.
Yutma bozuklukları
Nörolojik sebeplerden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Yutma eyleminde farklı aşamalarda sorunlar meydana gelmektedir.
Afazi
Afazi adı verilen bozukluklar edinilmiş dil bozuklukları olarak da ifade edilmektedir. Bunların pek çoğu nörolojik kaynaklı olup beyinde meydana gelen herhangi bir hasar sonucu oluşmaktadır.
Seste bozukluk
Seste şiddet, kalite ya da perde gibi sebeplerden dolayı konuşmanın olumsuz yönde etkilendiği durumdur.
Kekemelik
Kekemelik durumu konuşmada akıcılığı doğrudan etkilemektedir. Birey konuşma esnasında hız ve ritim konusunda sorun yaşamaktadır.
Fonolojik ve artikülasyon bozuklukları
Bireyler heceler, ses ve sözleri normalden daha farklı ve anlaşılması zor bir şekilde ifade etmektedir.